Çevre ve Enerji

Entegre Yönetim Sistemi

Halkbank, iklim değişikliğinin ve etkilerinin farkında. Bu farkındalıkla faaliyetlerini sorumlu bir şekilde yürüterek iklim değişikliği ile mücadelede öncü rol oynamayı hedefliyor. Faaliyetlerinden kaynaklı çevresel etkilerini azaltmak için sürdürülebilir yönetim sistemleri çalışmaları kapsamında gelişen teknolojiyle birlikte yeni projeler hayata geçiriyor.

Bankamız, 2013 yılından bu yana karbon ayak izini hesaplıyor ve azaltım stratejileri geliştiriyor. Geçmiş yıllarda sahip olduğu vizyonu daha da ileriye taşıyarak çevresel etkileri en aza indirmek, enerji tüketimlerini azaltmak ve standart bir yapı kurmak amacıyla 2016 yılının son çeyreğinde ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminden oluşan Entegre Yönetim Sistemini, banka yapısı ve çalışma süreçlerine entegre etti. Bu konuda iç denetim, hedef ve uygulamalar için çevre ve enerji prosedürleri oluşturuldu ve Bankamız, bağımsız dış denetim sonrasında belgelendirilmeye hak kazandı.

Halkbank, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurup ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile entegre eden ilk Türk bankası olma özelliğine sahip.

Amacı

Bu çerçevede Halkbank, politikalarını, çevre ve enerji yönetim sistemlerini sürekli olarak gözden geçirmeyi, iyileştirmeyi; faaliyetleri sonucunda oluşan atıkları, enerji, su gibi kaynak tüketimlerini, kontrol altına alarak azaltmayı ve faaliyetlerinden kaynaklı oluşabilecek olumsuz diğer etkileri azaltmayı amaçlıyor ve taahhüt ediyor. Her yıl yapılacak olan iç tetkik sonuçlarına bağlı olarak da Entegre Yönetim Sistemleri sürekli olarak iyileştirmeye devam ediyor.

Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi

Sürdürülebilir Yönetim Sisteminin bir parçası olarak tüm enerji ve doğal kaynak tüketimlerinin merkezden sistemsel olarak anlık izlenmesi ve yönetilmesi için “Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi” projesine başlandı. Bu projenin, sürdürülebilirlik çalışmalarına ve enerji yönetimi konusunda tüm paydaşlara örnek teşkil etmesi hedefleniyor. Endüstri 4.0 kapsamında bankacılık sektöründe bir ilk olacak bu projenin aynı zamanda gelecek nesillere de ışık tutması planlanıyor.

Katkıları

Bu sistemle birlikte tüm hizmet noktalarında doğru veriler ışığında daha az enerji tüketimi için verimlilik artırıcı projeler hayata geçirilebilecek. Sürdürülebilir Yönetim Sistemi ile banka içindeki sürdürülebilirlik farkındalığının artırılması, içselleştirilmesi ve çalışanların bu konuda bilgi ve kapasitelerini güncel gelişmelere göre güçlendirmek için eğitimlere devam edilecek. Aynı zamanda banka faaliyetlerinden kaynaklanan emisyon ölçümü ve karbon ayak izi hesaplamaları sistemsel hale getirilerek operasyonel verimlilik artırılacak. Böylelikle Halkbank'ın çevresel ve sosyal duyarlılığı, kurumsal kültürünün önemli bir parçası haline getirme hedefinin önemli bir bölümü gerçekleştirilmiş olacak.

ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası

ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası

Sıfır Atık

Halkbank, 12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uyum sağlamak için tüm hizmet birimlerinde gereklilikleri karşıladı ve belgelendirme sürecini tamamladı. Belge denetimleri devam etmekte olup denetimleri tamamlanan hizmet birimleri içinse Sıfır Atık Belgeleri alındı.

Kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla sürdürülebilir değer yaratan Halkbank, insana, topluma ve çevreye duyarlı, sorumlu ve sürdürülebilir bankacılık ilkesi doğrultusunda hareket etmektedir.

Ülkemizdeki orman varlığını artırarak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve 2050 net sıfır emisyon hedeflerimiz doğrultusunda emisyonlarımızın doğadaki etkisini azaltma amacıyla, ağaçlandırma çalışması yapılmıştır.

Yapılan çalışma ile Tekirdağ ili, Süleymanpaşa ilçesi, Çanakçı mahallesi, 177 numaralı orman bölgesinde 10.000 adet fidan dikilerek Halkbank Hatıra Ormanı kurulmuştur.

Hatıra Ormanı Sertifikası