Finansal Okuryazarlığın Unsurları
Finansal okuryazarlığı oluşturan unsurlar bilgi, tutum ve davranış kapsamında ele alınmaktadır. Finansal konulardaki bilgi düzeyi, tutum ve davranış ile finansal okuryazarlık düzeyini etkilemektedir. Bir bireyin temel düzey finansal okuryazar olabilmesi için bireyin basit faiz, bileşik faiz, paranın zaman değeri, faiz-enflasyon, risk-getiri gibi temel düzey finans kavramlarını bilmesi gerekmektedir.
Finansal Bilgi
Bireylerin temel finans kavramlarına hâkim olmalarını ifade eder. Bu, bireylerin bütçe yönetimi, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, faiz türleri, enflasyon, risk-getiri ilişkisi gibi finansal konular hakkında temel bilgiye sahip olmalarını içerir. Finansal bilgi, bireylerin finansal terimleri anlamalarını ve finansal konularda doğru kararlar almalarını sağlar.
Finansal Tutum
Finansal tutum, bireylerin parayı nasıl kullandıkları, tasarruf etme alışkanlıkları, harcama alışkanlıkları gibi konularda gösterdikleri tutumu ifade eder. Geleceğe yönelik tasarruflar yapma, bütçeyi dikkatli bir şekilde kullanma gibi alışkanlıklar finansal tutumun bir parçasıdır.
Finansal Davranış
Bireylerin finansal bilgilerini ve tutumlarını fiili olarak nasıl uyguladıklarını ifade eder. Kişisel bütçelerini izleme, tasarruf yapma, yatırım yapma, borç yönetimi gibi konularda somut adımlar atma yeteneklerini içerir. Bu, finansal bilgi ve tutumun günlük hayatta uygulanması anlamına gelir..