Dolandırıcılık Türleri

Truva (Trojen), Key-Logger, Screen Logger gibi Programlar

Size faydalı ve ilginçmiş gibi görünen ancak bilgisayarınıza yüklenip çalıştırıldığında zarar veren yazılımlardır. Zararsız bir programın (oyunlar, anlık bilgi veren yazılımlar, vs) içine ek olarak yerleştirilebilirler veya Truva yazılımının başka bir şeymiş gibi görünmesi sağlanabilir.

Keylogger

Bilgisayar kullanıcılarının internette dolaşırken, klavye kullanarak girdikleri bilgileri kaydeden ve bu bilgileri kötü niyetli kişilere gönderen bir yazılım türüdür.
Keylogger yazılımları, yeterince korunmayan bilgisayarlara korsanlar tarafından sistem açıklarından yararlanılarak uzaktan yüklenebileceği gibi kullanıcı tarafından oyunlar, e-postalar, vs aracılığıyla farkında olmadan da yüklenebilir. Keylogger yüklenmiş bir bilgisayardan internet şubesine giriş yapıldığında kullanılan tüm bilgiler korsanlar tarafından ele geçirilebilir.

Screenlogger

Keylogger ile aynı prensipte çalışan ve klavye tuşları yerine ekran görüntülerini kaydeden bir yazılım türüdür. Bilgisayarınızda mouse ile tıkladığınız her anın resmini çekerek kaydeden bu programlar sayesinde sanal klavye kullanılarak girilen bilgiler de ele geçirilebilmektedir.

Phishing (Olta Saldırıları)

İnternet suçları arasında en yaygın ve tehlikeli olanlarından biridir. Bu saldırıların amacı bireylerin veya kurumların finansal işlem yapmak için kullanılan bilgilerini çalmaktır.

Sahtekarlığı gerçekleştirecek kişi/kişiler; bir banka, kart şirketi veya finansal işlemler gerçekleştiren bir finans şirketinden geliyormuş gibi hazırladığı sahte e-postayı, elde edebildiği tüm e-posta adreslerine gönderir. E-postanın konusu; müşterilerin bilgilerinin güncellenmesi veya şifrelerin değiştirilmesi amacı içeren ifadelerden ve ilgili kurumların sayfalarının birebir kopyası şeklinde görünen internet sayfalarına giden bağlantılardan oluşmaktadır.

Bazı müşteriler, tehlikenin farkında olmadan, istenilen bilgileri doldurarak e-postalara cevap verirler. Bunun sonucunda, müşterinin kişisel bilgileri ve şifreleri dolandırıcılar tarafından çalınmış olur.

Phishing metodu ile yapılan online sahtekarlıkta hangi bilgiler çalınmaktadır?

  • Kredi, debit/ATM kart numaraları/CVV2,
  • Hesap numaraları,
  • Şifreler ve parolalar,
  • İnternet Bankacılığına girişte kullanılan kullanıcı kodu ve şifreleri.

Sahte Siteler

Dolandırıcılar, özellikle banka ve finans kurumlarının sitelerinin görsel olarak benzerlerini hazırlayıp bu sitelere girilen bilgilerin kendilerine gönderilmesini sağlayabilirler. İnternet dolandırıcıları, bu sahte sitelere arama motorlarındaki reklam/sponsor bağlantılarıyla ziyaretçi çekebilecekleri gibi, gerçek sitenin adresinin çok benzeri bir adrese yerleştirerek kişilerin yanlışlıkla gelmelerini de bekleyebilirler.
 
Ziyaretçileri sahte sitelere çekmek için en çok kullanılan yöntem phishingdir.