Açık Bankacılık, Açık Veri

Böylece bankacılık hizmetleri geniş bir yelpazede verilirken ortaya çıkan veri akışından yararlanan platform ve ekosistemler ise yeni ve potansiyel bir pazar olan “Açık Veri” ekonomisine geçişin önünü açmaktadır. Bu yazımızda önceki yazılarımızda konu ettiğimiz açık bankacılık kavramını açık veriyle birleştiriyor ve bankacılığın geleceği hakkında tahminlere değiniyoruz.

Bilgi teknolojileri hizmetleri ve danışmanlık alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden olan Accenture, küresel GSYİH'nin yüzde 75'inden fazlasına sahip dünya çapında en büyük 20 ekonomiyi kapsayan yeni araştırmasını geçen yaz açıkladı.1 Bu araştırmaya göre, Accenture, açık veri dalgası geldiğinde, ilgili ekonomilerde ve çoğunlukla da bankacılık sektöründe, yaklaşık 400 milyar USD büyüklüğünde bir gelir kaybı yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Bu olası kaybın nedeninin ise farklı endüstri ve ekosistemlerde bulunan fakat aynı zamanda ödeme sistemleri gibi bankacılığa ait işlemlerle ilgilenen şirketler olacağını belirtti. Çünkü bu şirketler Türkçeye “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak çevrilen API’lar ve hali hazırda zaten var olan büyük veri aracılığıyla bankacılık sistemine gerek duymaksızın hizmet ve ürünlerini müşterilerine ulaştırabiliyorlar. İşte bu büyük tutarın bankacılık sisteminin dışında kalmasına neden olacak ve rekabetin doğasını değiştirecek açık veri ekonomisinin gelişimi hızlanırken gelecekte bekleyebileceğimiz birkaç önemli tahmin ve eğilim şöyle sıralanıyor:

  • Pazar yerlerinin ön plana çıkacağı bu dönemde güvenli alışveriş öncelikli kriter haline gelirken, gelir paylaşımı modeli ve işlem ücretleri önemli bir bankacılık/bankacılık dışı gelir kaynağına dönüşecek. Bu noktada müşteri verisiyle ilgili yanlış bir adımın, örneğin hatalı bir paylaşım ya da kullanımın -ki bu hata pazar yeri sahibi ya da ilgili platformun banka gibi paydaşlarından biri tarafından yapılabilir- oluşan güveni anında yok edeceği unutulmamalıdır.
  • Finansal hizmetler sunan ve uygulamalarla farklı ekosistemleri kendilerine entegre eden bankacılık dışı oyuncular, sektörler arasındaki sınırları kaldırıyor. Bankalar da, “Platform ve Ekosistem Bankacılığı” sayesinde bankacılıkla alakalı yeni alanları keşfediyor. Bu yeni çalışma alanı sayesinde bankalar yalnızca müşteri tabanlarını büyütmekle kalmıyor, aynı zamanda toplumda daha ilerici ve modern bir marka algısı oluşturuyorlar. Finansal sistem için uzun vadede büyümeyi sürdürülebilir kılmak ancak bu yeni platform ve ortaklık oluşumları sayesinde mümkün olacak gibi görünüyor.
  • Açık bankacılığın, işletmelerin sürdürülebilirlik alanında gereksinimlerinin karşılanmasında büyük rol oynayacağı tahmin ediliyor. Bunun nedeni, ortaya çıkan büyük verinin müşterilerin risk profilinin daha iyi anlaşılmasına olanak vermesi ve toplumun refahını yükseltmek için değişimi finanse edecek kredilere birey ve kurumların erişimini kolaylaştırması. Ayrıca bireysel bankacılık düzeyinde açık bankacılık ve ürettiği açık veri, tüketicilerin yaptığı finansal işlemlerin analizini veren uygulamalar sunuyor. Açık veri bu yolla, kullanıcıların, karbon ayak izlerini iyileştirmek için davranışlarını izlemelerine, anlamalarına ve değiştirmelerine imkân veriyor.
  • Açık bankacılık ve açık veri sadece bankacılık sektörüyle sınırlı kalmıyor. Finansal hizmetler dışındaki diğer sektörler de açık verinin kendilerine sunacağı faydalardan yararlanmak isteyecek ve bu kavramı benimseyeceklerdir. Örneğin, ülkemizde özellikle son 10 yılda dijitalleşmenin yerleşmesiyle finansal hizmetler dışındaki hükümet ve kamu hizmetlerinde artan bir veri paylaşımı görülmektedir. Paylaşılan açık veri büyüdükçe bu veriyle istatistiki sonuçlara ulaşmak ve bu analizleri yine toplumun sosyolojik ve finansal yapısını güçlendirmek için kullanmak mümkün olacaktır.

Yarının liderleri, yeni nesil uygulamalara odaklanarak açık veri ekonomisine geçişte inisiyatifi ele almak zorundadır. Bu şekilde hızla dijitalleşen ve etkin bir rekabet gerektiren yarının finansal dünyasında oyuncular sadece mevcudiyetlerini ve pazar paylarını korumakla kalmayacak, aynı zamanda kurum ya da topluluklarına önemli bir büyüme fırsatı da sağlayacaklardır.

Referanslar:

1. https://www.accenture.com/us-en/insights/banking/open-banking-moving-towards-open-data-economy