Sürdürülebilir finans, yatırımlar, ekonomik faaliyetler gibi kavramların çevre ve toplum üzerindeki etkileri hakkındaki düşünce biçimimizi köklü bir şekilde değiştiren ve büyük bir hızda gelişmekte olan bir kavramdır.
Sürdürülebilir finans, finansal karar alma sürecini, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG)sorumluluğuna ilişkin daha geniş hedeflerle uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir finans yalnızca geleneksel risk ve getiri faktörlerini değil aynı zamanda bunların gezegen ve toplulukların refahı üzerindeki potansiyel etkilerini de dikkate alan bir dizi finansal ürünün, stratejinin ve uygulamanın içeriğini de kapsar. Sürdürülebilirliğe öncelik veren bu yaklaşım, işletmelerin ve yatırımcıların gezegenimiz ve sakinleri için daha iyi bir geleceğe aktif olarak katkıda bulunduğu, daha dayanıklı ve eşitlikçi bir küresel ekonomi yaratmayı amaçlıyor.
Güçlü bileşen ESG
Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim, sürdürülebilir finansmanın bileşenleridir. Çevresel konular genellikle iklim değişikliğine uyum, atık azaltma gibi çevresel kaygıları içerir. “Sosyal hususlar” insan hakları, insan sermayesi yatırımı, çalışma ilişkileri, eşitsizlik ve kapsayıcılıkla ilgili durumları ifade eder. Yönetişim boyutu ise kamu ve özel kurumların düzenlenmesiyle ilgilidir.
Yatırımcılar ve paydaşlar, şirketlerden ve finansal kuruluşlardan daha fazla şeffaflık, hesap verebilirlik talep ettikçe, sürdürülebilir finans düzenlemeleri giderek daha önemli hale geliyor. Bu düzenlemeler sayesinde yatırımcılar, yatırım kararları alırken sürdürülebilirlik konusunda daha bilinçli kararlar vermektedir.
Dolayısıyla sürdürülebilirlikle ilgili iş kararları hem müşterilere hem de tüketicilere fayda sağlar. Finansal sistemin sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesi çeşitli faaliyetleri içerir. Bu tür faaliyetlere örnek olarak aktif sahiplik, sürdürülebilir projeler için krediler, yeşil tahviller, etki yatırımı, mikrofinans ve sürdürülebilir fonlar verilebilir.
Sürdürülebilir Finans Örnekleri
Sürdürülebilir finansın farklı uygulamaları bulunur.
Sürdürülebilir doğrudan yabancı yatırım (SFDI): Genellikle gelişmiş bir ülkenin, gelişmekte olan bir ülkeye, sürdürülebilir hedefler doğrultusunda önemli yatırımlar yapmasıdır. SFDI kavramı, BM'nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerine ulaşmanın en önemli yollarından biri olarak görülüyor.
Etki yatırımı: Etki yatırımı, finansal getiri oluşturmanın yanı sıra olumlu sosyal ve çevresel etkiler yaratmayı da amaçlar. Etki yatırımcıları, yatırım kararları verirken şirketlerin ÇSY performansını ve kurumsal sosyal sorumluluk bilgilerini dikkate alırlar.
Sosyal sorumlu yatırım (SRI): Yatırımlar belirli sosyal veya etik kriterlere göre seçilir. Sosyal Sorumlu Yatırım, silah üretimi veya tütün gibi bir takım olumsuz sosyal sonuçlara katkıda bulunan yatırımlardan kaçınmayı ve sosyal adaletle ilgilenen şirketlere yönelmeyi ifade eder.
Yeşil finans: Yeşil finans, ÇSY'nin çevresel kısmı için kullanılan herhangi bir finansal faaliyettir. Sürdürülebilirlikten daha dar bir kapsama sahip olan yeşil finans, yatırımcıların yalnızca karbondan arındırma ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi çevresel konuların finansmanına odaklanmasına olanak tanır. Yeşil tahviller, yeşil krediler ve yeşil yatırım fonları, yeşil finansmana dair birkaç örnek olarak gösterilebilir.
Sürdürülebilir finansın önemi
Nüfusun artması ve kaynakların azalması, yaşam standartlarının negatif yönde bir rota izliyor oluşu, bir dizi önemli kararların alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. Sürdürülebilir finans ise daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya için büyük önem taşımaktadır. Sadece çevresel anlamda değil, bireysel anlamda da birçok standardın insan çıkarları doğrultusunda gelişmesi, doğru uygulanacak politikalara bağlıdır.
Çevresel ve sosyal sorunların ele alınması: Sürdürülebilir finans, iklim değişikliği, kaynak tükenmesi, sosyal eşitsizlik ve yoksulluk gibi acil küresel sorunların çözümünde çok önemli bir rol oynayabilir. Sermayeyi sürdürülebilir ve sorumlu yatırımlara yönlendirerek çevresel zararın azaltılmasına ve sosyal refahın desteklenmesine yardımcı olur.
Uzun vadeli değer yaratımı: Sürdürülebilir finans, yatırım getirilerine uzun vadeli bir bakış açısı getirir. ÇSY faktörlerini göz önünde bulundurarak, değişen çevresel ve sosyal dinamikler karşısında başarılı olma olasılığı daha yüksek olan şirketleri ve projeleri belirlemek ana ilkedir. Uzun vadeli değer yaratmaya odaklanmak, yatırımcılara, şirketlere ve bir bütün olarak topluma olumlu anlamda katkı sağlar.
Riskin azaltılması: ÇSY risklerini ve fırsatlarını dikkate almayan şirketler mali ve itibari sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Sürdürülebilir finans, yatırımcıların bu riskleri, anlamasına, tanımlamasına ve yönetmesine yardımcı olarak çevresel veya sosyal sorunlardan kaynaklanan mali kayıp riskini azaltır.
Sermayeye erişim: Sürdürülebililir Finansal Enstürmanlar yeni bir saha yaratarak daha farklı sermaye kaynaklarına kapı açabilir. Bu Enstürmanlara erişim, büyümek ve daha sürdürülebilir uygulamalara geçiş yapmak isteyen işletmeler için oldukça önemlidir
Küresel itibar ve markalaşma: Sürdürülebilir finansmanı benimsemek, bir şirketin küresel itibarını ve markalaşmasını artırabilir. Çevresel ve sosyal sorumluluğa önem gösteren işletmeler, tüketiciler ve yatırımcılar tarafından genellikle daha olumlu karşılanır.
Dayanıklılık ve uyum: Sürdürülebilir finans, bir şirketin çevresel ve sosyal zorluklara karşı dayanıklılığını artıran teknolojilere ve stratejilere yatırım yapılmasını teşvik eder. Bu uyum yeteneği, iklim değişikliğinin ve sosyal sorunların giderek daha fazla öne çıktığı bir dünyada hayati önem taşır.
Temiz dünya, huzurlu gelecek
Sonuç olarak, sürdürülebilir finansla ilgili tüm bu yaklaşımlar, hem şimdi hem de gelecekte ekonomik rekabet gücünü, verimliliği ve refahı teşvik eder ve artırır. Aynı zamanda ekolojik sistemlerin korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur, sosyal refahı artırır. Ayrıca sürdürülebilir finans ilkeleri, sorumlu finansal uygulamalarını teşvik eder, bu da çevresel ve toplumsal alanda olumsuz etkilerin azalmasıyla sonuçlanır.
Referanslar
https://www.persefoni.com/learn/sustainable-finance
https://www.wallstreetmojo.com/sustainable-finance/
https://extension.harvard.edu/blog/what-is-sustainable-finance-and-why-is-it-important/